Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


publikováno 20.4.2012, autor Slávek Pfeffer

Vznik dráhy

V létě roku 2004 se dali dohromady tři kamarádi, nadšenci do modelářství, a začali na bývalém tréninkovém hřišti v Čelákovicích budovat asfaltovou dráhu pro On Road modely.




Několikaměsíční práce v obnášela výstavbu empire, úpravu plochy na ježdění, nový asfaltový povrch. Vymyšlení tvaru dráhy a její rozměření tak, aby se vešla na vymezenou plochu a zůstaly přitom zachovány základní parametry pro modely v měřítku 1:10, pro které byla dráha stavěna, není jednoduchou záležitostí, kdo si to jednou vyzkoušel, zajisté mi dá zapravdu. Po položení a zaválcování asfaltové politury došlo na rozměření dráhy a pak betonáž mantinelů. Teprve v samém závěru došlo na malování barevných ploch a ohraničujících linek.


Samotné fyzické práce na dráze trvaly od června do poloviny září. Pavel Holub, Oto Klimt a Michal Pála, první budovatelé naší dráhy, skončili práce týden před pořádanými prvními závody na naší dráze v roce 2004. Byly to první a zároveň poslední závody tohoto roku. Na dráze se tenkrát objevily modely kategorií 1:10 se spalovacím motorem (GP) s elektropohonem (EP) a pak motocykly. Pro zajímavost, vítěz kategorie moto objel dráhu třikrát v čase 5-ti minut.

Postupné další úpravy

V průběhu následující sezóny, už za provozu, tedy v průběhu pořádané sezóny závodů, se betonovala podlaha v depu a následně i samotné depo. Stoly depa se vybudovaly zároveň se zastřešením depa. Dráha tou dobou zabírala tři čtvrtiny stávající plochy, zbytek využívali pro trénink basketbalisté. Dostavěním depa byly na následující dvě sezóny ukončeny práce na dráze kromě běžných úprav a každoročních natěračských prací.




Rozšíření dráhy, osvětlení

Protože RC klub je od svého vzniku oddílem TJ Spartak Čelákovice, došlo nakonec k dohodě s basketbalisty a my jsme mohli rozšířit dráhu i na zbývající plochu. Opět desítky brigádnických hodin s kreslením a pak malováním nové části dráhy, která navazovala na stávající. Postoupení zbývající plochy nebylo zadarmo, koše pro basketbal jsme museli převézt na školní hřiště a pak i znovu zabetonovat. Na začátku roku 2008 dostala naše dráha sponzorským darem osvětlení pro noční ježdění, které umožnilo pořádání závodu 24 hodin Le Čelákovice.



Současně s tím došlo i na úpravy stávajících mantinelů a zvětšila se variabilnost dráhy, která tak poskytla ve svých kombinacích skoro dvacet možných způsobů, jak dráhu jet.

Dráha i pro vozíčkáře

S nástupem nových kategorií závodů se naším členem stal i kamarád David, který je upoután na invalidní vozík. Byla to pro nás výzva, jak mu umožnit i letní závodění na naší dráze. Další brigádnické hodiny na rozšíření empiru a vytvoření balkonku pro vozíčkáře. Hlavně pak za vydatné pomoci Jirky Těhníka vybudování nového schodiště s mechanickou plošinou pro dopravu vozíčkářů na empire.¨




Sdružení „Paraple“ by z nové Čelákovické dráhy mělo jistě radost - dráha Čelákovického RC klubu se podle dostupných informací hledaných na internetu tak stala první drahou v naší republice ale i v okolních státech, která má empire přístupný pro vozíčkáře. Během závodů náš empire zatím využívali dva vozíčkáři, David Mádr jezdící kategorie F1 a Activ Cup a Drahomír Čevela, jezdící kategorii moto.





Zbrusu nová dráha

V letní sezóně 2010 jsme dráhu začali používat pro modely se spalovacími motory v měřítku 1:5 a během sezóny bylo i rozhodnuto, že se dráha musí přebudovat tak, aby vyhovovala i tomuto novému, nastupujícímu měřítku modelů.

To znamenalo i zastřešení empiru, které jsme provedli ještě v průběhu sezóny. Nová střecha nad stanovištěm jezdců je ze zahrádkářské folie na konstrukci z kovu a dřeva. Poskytuje ochranu nejen před slunečními paprsky, ale i před deštěm při konání závodů pětin, které se jedou za každého počasí.




Při závěrečném vyhlašování výsledků sezóny jsme se s účastníky na posledních závodech loučili zprávou, že se na ně v nastávající sezóně těšíme na nové dráze. Už v říjnu jsme odstranili všechny stávající betonové mantinely a hned nato se betonovalo rozšíření dráhy v její pravé části a pak už nastoupila těžká technika, finišer s novým asfaltem a válce upravující položený asfalt. Kolem dráhy jsme udělali pás bez zeleně vysypaný kačírkem, kolem celé dráhy jsou nově udělané mantinely. Dráha dostala nový tvar s rozměry uzpůsobenými pro pořádání závodů modelů měřítek 1:5. Pro větší bezpečí návštěvníků i samotných soutěžících jsou kolem dráhy v kritických místech udělány nízké plůtky nebránící výhledu, ale chránící soutěžící i návštěvníky.





Před zimou jsme stihli v základu nakreslit tvar dráhy a vybetonovat i nové mantinely na budoucí dráze. Nový tvar dráhy vychází vstříc neustále rostoucím schopnostem současných RC modelů, především jejich zdokonalujícím se jízdním vlastnostem. Měla by proto přinášet i větší pilotní uspokojení modelářům tím, že je svou tvarovou rozmanitostí zbaví nudy předchozí, ryze geometrické dráhy, která se sestávala pouze z přímých úseků a 90° nebo 180° zatáček s nulovým poloměrem vnitřního okraje. Nová dráha nabízí modelům všech obvyklých měřítek (od 1:10 až po 1:5) soustavu zatáček s proměnlivým poloměrem. V pravé části dráhy jsou umístěny rychlé úseky a levá část je pak „napěchována“ technickými partiemi. Celý obvod plochy dráhy je obehnán dřevěnými trámky a sousední jízdní pruhy uvnitř její plochy jsou odděleny betonovými ochrannými mantinely.







Po nepříjemných zkušenostech s vandaly, kteří čas od času na naší dráze řádili a zničili i soustavu elektrických zásuvek v depu, dostala dráha nové oplocení a s ním i moderní zabezpečovací zařízení. S tím jsme také zavedli elektronické přístupové karty pro členy klubu, umožňující přístup na dráhu. Díky elektronickému online monitoringu je možno nejenom sledovat, kdo právě dráhu využívá, ale díky archivovaným záznamům i zpětně dohledat, kdo v kritických okamžicích na dráze pobýval.






Na jaře se hned po skončení zimní sezóny začalo opět pracovat na venkovní dráze. Úklid, zametání, malování obrysových čar a zelených ploch i mantinelů, dokončení veškerých příprav na novou sezónu v novém. To vše jsou činnosti, které musíme udělat před začátkem každé sezóny i když toto bylo nové svým rozsahem.

Okolí dráhy jsme se pokusili i trochu zkrášlit vysázením tújí do volných ploch. Došlo i na plochu pro návštěvníky, snažíme se kultivovat okolní zelenou plochu. Pro diváky jsme udělali tři lavičky na klidné posezení a zjistili vše pro jejich pohodu a bezpečí.





Nová dráha v novém

Po roce provozování nové dráhy jsme se přesvědčili, že občas ani beton z panelárny neodolá pětinám. Našli jsme i dvě nepříjemná místa na dráze, která bylo nutno změnit. V říjnu 2011 jsme tak ubourali některé mantinely a pustili se do nových úprav. Také jsme zahájili výstavbu malé místnosti pod empire, kde si při vlastních závodech budeme moci uvařit čaj či kávu, nebo ohřát něco k snědku. Místnost bude sloužit i našim setkáním na dráze, či jako zázemí při klubových jednáních.





Nové mantinely z dřevěných hranolů na podložkách jsou pevně zakotveny do asfaltové plochy. Dřevěné mantinely se nám osvědčily po obvodu dráhy, kde jsou místně velmi namáhány od nárazů pětin. Proto jim věříme i v ploše dráhy. Příští dráha bude mít asi už jen dřevěné dělící mantinely, ale na to si budeme muset nějakou dobu počkat. Zatím se dráha všem modelářům představí zase v novém, lepším provedení a uvítá všechny příznivce modelářského sportu.




Dráha pro všechny

Naše dráha je díky novému hladkému silničnímu asfaltu vhodná pro všechny kategorie On Road modelů aut. Vyhoví od měřítka 1:18, pro které je svojí šíří jistě předimenzovaná, až po královskou kategorii pětin. Dráhu využíváme nejen pro vlastní, naším klubem pořádané seriály závodů. Na naší dráze pořádáme i dva závody mistrovství České republiky v kategorii 1:5 (MČR 1:5 Čelákovice). Dojde i na závody mistrovství České republiky v měřítku 1:10 (1:10 IC MČR). Na dráze se jedou i závody elektrických modelů v měřítku 1:10 XRAY Challenge,.

Kromě pořádaných závodů umožňujeme i nečlenům klubu, modelářským nadšencům, vyzkoušet si jednou měsíčně své miláčky na skutečné závodní dráze s veškerým zázemím. Pro tyto účely pořádáme den volného ježdění, kdy může dráhu navštívit kdokoliv s modelem auta a vyzkoušet si, jak se srovná s dráhou a jaký je to rozdíl proti ježdění na parkovištích či jiných pláccích.. Díky plošině, pomocí které se dostane na empire i vozíčkář, je dráha opravdu pro každého.


Nová dráha, nové uspořádání závodů

Postupem času došlo k různým úpravám pravidel jednotlivých kategorií v Čelákovicích konaných tradičních seriálů závodů. Jednotlivá stavebně technická pravidla jsou k dispozici na webových stránkách klubu (www.rcautacelakovice.eu) v kategorii pravidla.

Změnil se hlavně formát závodů, kdy se nyní společně jedou kategorie Open pro modely poháněné spalovacími motory v měřítkách 1:5 a 1:10 (sobotní závody) a v kategorii Open elektro pak všechny ostatní modely s elektrickým pohonem, ke kterým je přiřazen i pohár kategorie Moto 1:5 (nedělní závody). Je samozřejmostí, že volné termíny jsou k dispozici pro pronájmy těm, kdož mají zájem o organizaci svých závodů, nebo tréninků na této dráze.

Nakonec ještě dráha v číslech

Dráha je vybudována na ploše 65x30metrů. Po této ploše se klikatí dráha o šířce jízdního pruhu minimálně 3,5 metru a maximální šířce 5,5 metru. Rovinka na odlehlé straně dráhy je dlouhá 60 metrů a zprava začíná dlouhou táhlou zatáčkou, vlevo pak končí technickou pasáží s několika zatáčkami, které velmi často prověří umění pilotů i jejich modelů. Celková délka jednoho okruhu je cca 300 metrů. Ulička depa pod empire je široká 80 cm a dlouhá cca 30 metrů.

Řízení modelů probíhá z empiru, který má podlahu ve výšce 3,5 metru nad dráhou, a je určen pro maximální počet dvanácti jezdců. Zastřešení depa je provedeno s přesahy a pod střechu se vejdou i jezdci přes dva metry.

Kryté depo na deseti celých a jednom polovičním stole poskytuje velmi luxusní plochu pro 42 modelářů (4 modeláři na jeden stůl), při obsazení 6-ti modelářů na stůl je depo pro 63 jezdců (i pak má každý jezdec pro sebe plochu, se kterou se setkali naši členové klubu na mezinárodních závodech v cizině). Pro kvalitní zázemí v depu jsme se snažili udělat vše, při závodech pětin je k dispozici i kompresor na čištění modelů.

K zázemí dráhy patří i sociální zařízení, které sdílíme společně s oddílem čelákovických nohejbalistů.

Odkazy

Pro případ, že si chcete naši dráhu projet v době budování jejího nového tvaru, je na stránkách našeho kamaráda, modeláře tělem i duší Honzy Cingera, umístěn virtuální videozáznam průjezdu novou drahou:

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=7294

Na Honzových stránkách můžete najít i jeho pohled na nejrozsáhlejší úpravu naší dráhy v následujících článcích:

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=6768

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=6816

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=6871

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=6939

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=6917

http://www.offroad-rc.info/WordPess/?p=8257

http://www.offroad-rc.info/WordPress/?p=7294

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy