Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


Druhá závodní neděle letní sezóny 2013-2014 (Open EP)

Teplo mi nedalo moc spát, tak jsem se na dráze objevil už v půl sedmé a než dorazil jako druhý Pavel, už jsem měl připravenu skoro celou časomíru. Počet 45 přihlášených jezdců na nedělní Open, sliboval zajímavý den. A myslím, že také byl. Pravda, jezdců nebylo tolik, tři nedorazili a někteří se špatně přihlásili, tedy dvakrát po prvním špatném zařazení do kategorie, ale i tak desetiny jelo 16 jezdců, formule 17 a „hobíky“ pět. Motorkář byl nakonec přihlášen jen jeden a tak se motorky nejely. Za všechny kategorie se ještě zařadil Jirka Těhník a Pavel Holub s elektrickými pětinami a i to byla pěkná podívaná.

Desetináři měli silné obsazení a tak si ve skupině spolu zajezdili opravdu dobří jezdci a bylo se na co dívat. Dlouho si všichni vzájemně šlapali na paty a ve vedení závodu se to stále měnilo. Až do rozřazení do finále se bojovalo každou jízdu a pak platilo totéž i o finálových jízdách. Občas se některá jízda na hraně možností projevila i karambolem, kdy se některé modely nechtěně katapultovaly po drobné kolizi mezi s sebou anebo po kontaktu s pokličkami do mantinelů. Let hlava nehlava až do rukou nasazovače byl k vidění několikrát. Po celodenním úsilí si prvenství vyjel Vítězslav Hola, druhý dojel Martin Kořínek se ztrátou jednoho kola a s dalším kolem ztráty skončil na třetí příčce Míra Červ.

Ve formulích se jako v desetinách bojovalo od samého začátku. Je pravda, že trojice Prchal, Sedláček Hola nenechávali ostatní na pochybách, kdo bude dnešní den vládnout startovnímu poli. Mezi ostatními zuřil boj a každý se snažil ujet ostatním a být lepší než ti druzí. K vidění tak byly krásné souboje na dráze a spousta krásné jízdy. V rozjížďkách si svou smůlu opět vybral Dalibor Valder, a tak do finálových jízd nastupoval ve druhé skupině a to ještě ze třetího místa. Jak mi po závodech vyprávěl, měl z této skupiny strach, že se mu nepojede tak hladce jak by chtěl, ale opak byl pravdou. Většinou již po první zatáčce se ocitla na čele závodního pole a pak si jel celkem svobodně. A to i díky skoro vzorové jízdě pomalejších jezdců, kteří mu povětšinou umožnili hladké předejetí. Tak hned v první finálové jízdě zopakoval 18 kol a pak se tohoto počtu už držel až do konce. Jakub Roček se už také srovnal s venkovní drahou a tak i jemu se dařili nádherné jízdy. Když se tak dívám na celodenní ježdění, soupeří spolu první čtyři jezdci a pak je následuje skupina dalších pěti jezdců, kteří si šlapou vzájemně na paty. Závody tak nejsou nudné jak pro závodníky, tak i pro případné diváky. Není to nuda a všichni si nádherně zajezdíme. Ve formulích jeli také tři junioři a nevedli si špatně. Martin Kliský skončil patnáctý, Jakub Novák třináctý a Petr Dvořák dokonce devátý. Vítězi se stala již na začátku odstavce zmiňovaná trojice a to v uvedeném pořadí.

Do kategorie Hobby se tentokrát přihlásila Linda Šatoplechová, která se dříve příležitostně účastnila závodů v kategorii formulí. Spolu s Jakubem Budínským se přetahovali celý den o první pozici a jejich výkon byl až do poslední jízdy naprosto vyrovnaný. Pořadí si mezi sebou prohazovali takovým způsobem, že jejich výsledky se lišili do dvou sekund po celý den. Do poslední finálové jízdy nastupovali s rozdílem tří vteřin po celém dni ve prospěch Lindy, ale poslední rozjížďky zradila Lindu a tak si celý den vyhrál Jakub pro sebe a to dokonce s rozdílem jednoho kola, které již Linda nestihla průjezdem smyčkou při odpočítávání. Opravdu se mi jejich soupeření líbilo, a abych se přiznal, fandil jsem víc Lindě. Věřím, že na příštích závodech to Linda Jakubovi vrátí, a když ne, bude se zase na co dívat při jejich vzájemném soupeření.

Během dne se nám také na dráze předvedli dva modely pětin s elektrickým pohonem. Rozhodně si v ničem nezadají s ostatními kategoriemi. Jirkova pětina je z větší části domácí výrobek, kde se Jirka spolu s Pavlem společně vyřádili při konstrukci podvozku. Model vychází z modelu FG ale vlastní šasí je konstruováno jako prostorový příhradový vazník (v řeči stavaře, kterým jsem). Pavlova pětina je postavena na klasickém podvozku FG, ale je elektrifikována. Modely se tak kromě podvozku liší ještě výrazně motorem a regulátorem. Tady chci poznamenat, že Pavlovi se pral regulátor s rádiem a posílal místo brzdy do motoru zpátečku. Ve výsledku se to projevilo destrukcí motoru. Tedy destrukcí, z motoru mu vyjela osa s pastorkem. Zpočátku jsme si všichni mysleli, že se jen odlepila kotva rotoru z hřídele, ale když se Pavlovi nakonec podařilo motor „odzátkovat“, pravda byla horší. Rotoru se roztrhl permanentní magnet a to hned na několik dílů. Někteří si jich určitě všimli, když pak Pavel magnet z motoru vydoloval a přidělal všechny díly rotoru na nástěnku. Móc krásná podívaná. Jsem už starší ročník, asi jsem už leccos viděl, ale tohle byla pro mne novinka. Co to musí být za síly, když se roztrhne magnet rotoru.

Vše zúčastněným jezdcům chci poděkovat za krásnou atmosféru při závodech, za jejich pohodový přístup a za jejich přístup k ostatním účastníkům dne. Snad i vy všichni jste byli nakonec spokojeni stejně, jako pořadatelé závodů. Děkuji opět i Janě, která se stará o naše žaludky a chutě a nepošle nás občas do určitých mezí, když si hned po ránu vymýšlíme co k snídani, aniž by už měla vybaleno a mohla vůbec něco tvořit ve skromných podmínkách naší kantýny. Ještě jednou díky vám všem za příjemnou atmosféru a těším se s vámi zase příště na viděnou.

Pro přehled ještě uvádím výsledky dne, celkové výsledky si pak můžete prohlédnout na našich stránkách, kde je najdete v obvyklém excelovském souboru.

F1

1. Libor Prchal; 2. Tomáš Sedláček; 3. Vítězslav Hola

1. Petr Dvořák (9); 2. Jakub Novák (13); 3. Martin Kliský (15) - junioři


Hobby EP

1. Jakub Budinský; 2. Linda Šatoplechová; 3. Filip Sládek (1.junior); 4. Lukáš Holub (2.junior)


Open EP 1:10

1. Vítězslav Hola; 2. Martin Kořínek; 3. Miroslav Červ


Fotografie naleznete zde.

[mipfe]

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy