Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


Už zase závodíme venku!

V záplavě pošmourných či rovnou deštivých dnů se ani nechce věřit, jak báječně jsme si užili první venkovní závody modelů s elektro pohonem, které se konaly v neděli 19. května na venkovní čelákovické dráze.


Pro letní sérii závodů jsou vypsány kategorie Formule 1, Open EP a Moto. Uvažuje se i o samostatné hobby kategorii čtyřkolek s pomalejším pohonem, například „plechovkou“ nebo 17závitovým motorem, ta se však při prvních závodech zatím nevyhlašovala a stavební pravidla se ještě dolaďují. I bez této kategorie ale byla účast na prvních venkovních závodech velmi slušná.


Kromě motorek se ve zbývajících kategoriích pole rozdělilo na dvě skupiny pro rozjížďky startované „na jméno“. Na systému bodování se nic nemění, na finálovky se pole startujících přeskupuje podle dopoledních výsledků a o celkovém pořadí pak rozhodují čtyři nejlepší jízdy z celého dne.

Přes další špatnou zkušenost s vandaly v areálu dráhy byl opět k dispozici příjemný luxus v podobě stánku s občerstvením, od rána tak byly k dispozici chlazené i teplé nápoje a jídla od míchaných vajíček a párků po kuře a skvělou svíčkovou, která určitě nejenom mně o polední přestávce přišla k chuti.

Pořadí jízd začínala kategorie Open EP, jedna z nejrychlejších, jaké je na dráze možné vidět. Zde stejně jako v ostatních kategoriích bylo znát, že před prvním závodem je potřeba doladit nastavení modelů a znovu si zvyknout na asfalt a venkovní podmínky vůbec. Z deseti startujících v této kategorii to nejlépe zvládli a na stupně vítězů se probojovali první Víťa Hola, druhý Martin Sládek a třetí Jiří Kolman.


Nejpočetněji obsazenou kategorií byla Formule 1 a i tady, proti čtyřkolkám možná ještě víc, piloti bojovali s rozdílnými podmínkami i poměry na dráze. Venku se nepoužívá mazání kol – jak pro potřeby klubu vyzkoušel Zdeněk Hanzlík, je spíš kontraproduktivní. Dráha je širší a poloměry zatáček jsou oproti tělocvičně větší a celková trakce je menší než se stejnými pneumatikami na koberci. A venkovní prostředí připravuje jezdcům i další překvapení – zatímco například černá kastle Lotusu je na šedém koberci v tělocvičně docela dobře vidět, na asfaltu se stejná karoserie zejména v místech, kde je stín, stává téměř neviditelnou. Některým pilotům přechod na asfalt svědčil více, některým méně. Nejlépe se s ním vypořádal Slávek Pfeffer, který celý den velice těsně bojoval s Honzou Hubrem a nakonec ho porazil o několik málo sekund. Třetí místo získal vyrovnanými jízdami Vláďa Čížek. Všichni tři jezdci na bedně si tak připsali na konto svůj nejlepší výsledek v sezoně.


V prvním závodě motorek byla účast slabší, než jsme byli z loňska zvyklí, přesto byly souboje poměrně vyrovnané a na pilotech nebyla zimní přestávka téměř znát. O místa na pódiu se podělili Tomáš Svoboda, který zvítězil, Michal Stehno, který dojel jako druhý, a Jan Milota, který skončil na třetím místě.


Příští závody se budou konat v neděli 16. června. Snad nám i tentokrát počasí bude přát. Přijďte si s námi zajezdit nebo se alespoň podívat a fandit!

[mad]

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy