Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


Reportáž z 5. závodu Open GP

Vrcholí prázdniny, pokud se dá polovina prázdnin považovat za jejich vrchol, a na Čelákovické dráze se pořádal další závod modelů na spalovací motory v měřítku 1:5 našeho poháru Open GP. Snad zrovna ten již zmiňovaný vrchol prázdnin se podepsal na nižší účasti jezdců v jednotlivých kategoriích.

Před rozpravou se k závodu registrovalo celkem šest jezdců v kategorii Porsche a 7 jezdců v kategorii Touring. Navíc, již podruhé v této sezóně, dorazili i tři desetináři, tak bylo rozdělení do skupin velmi jednoduché a každý účastník měl opět jistou účast ve finálové jízdě. Byla jen škoda, že pro celkovou tělesnou slabost (nemoc) nedorazil Tomáš Kupilík, se kterým jsem si posledně pěkně zazávodil a také Zdenek Hanzlík, který ještě dává dohromady svůj model po jeho skoro totální destrukci ve Slavkově vinou selhání elektroniky, kdy se mu model po zajetí do depa splašil a vyrazil sám o sobě na dráhu plnou rychlostí, kde ho však v jeho samostatném rozletu zastavil nekompromisně plot chránící diváky (=>odůvodnění oplocení kolem dráhy a to nejen naší, ale všech, zkrátka ochrana diváků).

Trénink začal klasicky v devět již po jednotlivých skupinách a krátce před desátou začali samotné rozjížďky. Desetináři pojali celý den jako tréninkový, ale i tak se bylo na co dívat. Všichni tři jezdci předváděli své umění, a protože se všechny jízdy (rozjížďky i finálové) konaly s nutností tankování, na své si přišli i mechanici. Tři desetiminutové finálové jízdy (jedna nejslabší se v hodnocení škrtá), ukázaly vyrovnanou jízdu Jirky Vyšína a Honzy Kaniny, kteří od sebe měli na konci finálových jízd odstup jen 6 sekund, kdy prvně jmenovaný vyhrál. Takže výsledné pořadí desetin: 1-Jiří Vyšín, 2-Jan Kanina, 3-Jiří Král.


V kategorii Porsche se rozjížděk účastnilo pět jezdců, Zdenek Kaláb přijel až na finálovou jízdu, což bylo vzhledem k jeho zaseknutým zádům přístup hodný pravého modeláře závodníka. Už ráno dal vědět, že se nemůže hýbat a zda ho pustíme na finále bez rozjížděk. Nikdo nic nenamítal, tak to klaplo. Startoval z poslední pozice a nevedl si špatně. Probojoval se až na třetí pozici ale pak po kolizi (myslím kontaktu s obrubníkem) musel odstoupit, ale i tak neskončil poslední. Kvůli kouslé spojce musel krátce po startu odstoupit Pepíno, a tak ho Zdenek předjel nájezdem kol. že se vyplatí nic nevzdat a po opravě modelu jet dál, se přesvědčil Míra Valášek, který po nějaké kolizi na dráze již chtěl vzdát, ale protože náskok jezdce před ním (Karel Matyáš) byl jen šest kol, nakonec se do závodu vrátil. A udělal dobře. Karel si také ťukl a musel do depa. Zaseklé přední brzdy. Povolil lanka a pak si teprve všiml, že mu vypadly vruty držáku předních tlumičů. Vrátil domeček na své místo, sešrouboval a jel znova na dráhu. Bohužel povolení lanka předních brzd znamenalo zvýšenou funkci zadní brzdy a tak se při každém přibrzdění dostával do smyku. Těžce pak kroužil po dráze a trápil se s jízdními vlastnostmi svého modelu. A Míra Valášek ho tak nakonec dojel a ještě si přidal ve zbývajícím čase několik kol navíc. Celému závodu vévodil opět Jirka Vyšín, kterého za sebou dlouho vláčel Míla Stehlík. Nakonec ale neudržel svou pozici a tak výsledné pořadí na stupních vítězů je následující: 1-Jiří Vyšín, 2-Miloslav Stehlík, 3- Jaromír Valášek.


Kategorie Touring měla na startu tentokrát sedm jezdců, do závodního pole se po dlouhé odmlce vrátil i Richard Klik, který v předchozích sezónách jezdil na špici našeho pole. Celý den ladil svůj model a zvláště si hrál s nastavením brzd, se kterým měl celý den problém. Rozjížďky všech kategorií jsme stihly zvládnout tentokrát ještě před polední pauzou, která byla dvanácti hodin. Po dobrém obědě, a odjeté finálové jízdě desetin (2x) a Porsche, došlo i na finálovou jízdu kategorie Touring. Bohužel heslo „první zatáčka vyhrává“ si vzali někteří jezdci k srdci a tak se hned za ní vytvořila skrumáž z několika karambolů. Míra Valášek, který v tu chvíli vládl časomíře, si této události nevšiml (kontroloval, zda všem měří čipy) a tak se závod na vedoucích pozicích hned projevil. Pavel, který ve skrumáži zůstal, již nemohl dojet ztrátu skoro jednoho celého kola na vedoucí jezdce (Jirku a Jirku) a tak se pak usadil na třetím místě a závod tak i dojel. Příště musíme toto ohlídat a start opakovat, i kdyby došlo ke karambolu v prvních čtyřech zatáčkách. Ivo Trojan absolvoval třetinu závodu v první trojici a nakonec odstoupil pro technickou závadu. Osobně jsem celou finálovou jízdu závodil s Richardem, kdy jsem se mu snažil ujet a několikrát jsme si i vyměnili místo (startoval jsem před ním), a celou dobu jsem se bál vlastních chyb. Poprvé snad za celou dobu mého ježdění s pětinou jsem neměl kontakt s obrubníkem a tak se mi podařilo nakonec Richardovi ujet a předjet ho regulérně o kolo (díky uplynutí času závodu nakonec o dvě). Pro mne úžasný pocit. Jako celý den v ostatních kategoriích i tady vládl celému závodnímu poli Jiří Vyšín. Tento mladík z pohledu nás všech kolem něj, kdy jsme skoro starci, jezdí nádherně a ať mu postavíte na dráhu cokoliv, co by měl řídit, jeho jízdy jsou nádherné. Umí, opravdu umí. Takže konečné pořadí v této kategorii Touring dopadlo následovně: 1-Jiří Vyšín, 2-Jiří Těhník, 3-Pavel Holub.


Přes šílené teplo, kdy v našem stromy zastíněném krytém depu bylo 37°C, se celý závodní den vydařil a snad všichni odcházeli na jeho konci spokojeně domů.


První srpnový víkend patří MČR pětin ve Svitavách a tak se na naší dráze sejdeme zase až druhý srpnový víkend, tedy za čtrnáct dní. Se všemi se tak zase těšíme na viděnou příště.

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy