Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


První závodní víkend letní sezóny 2013-2014 (sobota Open GP)

Na prvních letních závodech letošní sezóny vítalo první jezdce sobotní chladné a mokré jitro. Celá dráha byla mokrá, místy s loužemi. Drobně pršelo a každý nově příchozí se rád ukryl pod střechou depa, aby pak co nejdříve zavítal pod empir za Janou Těhníkovou na něco teplého pro zahřátí. Jana hned od rána vařila čaje a připravovala zájemcům snídani na vidličku, mimochodem velmi dobrou.


Jediní návštěvníci dráhy, kteří neměli problém s počasím a vesele se probíhali po dráze, byli hlemýždi, kteří po dráze a dřevech mantinelů vláčeli na zádech své domečky.


Po prvním zahřátí jsme všichni vzhlíželi k obloze, zdali vysvitne slunce, a spolu s jeho svitem se změní počasí. Nic. V depu se vedly debaty, zda budeme či nebudeme závodit a nikomu se nechtělo s vyleštěnými modely po celozimní údržbě na mokrou dráhu. V devět hodin jsme rozhodli, že závody se konat budou a tak došlo na rozpravě k vyhlášení mokrého závodu a hned po registraci začal v depu velký ruch, kdy se každý snažil svůj model „zavodnit“, tedy připravit na mokrou trať. Z lepenky vytvořit krabičku na serva a přijímač a z pet lahví si udělat kryt na olejový filtr sání, to byl aspoň základ, který udělal pro svůj model každý z nás. Pavel do své karoserie vlepil i podběhy, aby si šasí ochránil co nejlépe.

Pole závodníků jsme rozdělili do dvou skupin, pět a čtyři jezdce a pustili jsme se do rozjížděk. Každý se snažil jet co nejopatrněji a nebylo divu, na mokru to klouže i modelům. Díky opatrné a pomalejší jízdě se do finálové jízdy probojovalo všech devět modelů. Po dobrém obědě, opět od Jany, se dojela poslední rozjížďka a šlo se na finále.

Startovní pole bylo roztaženo na celou délky zadní rovinky a bylo odstartováno. Po první zatáčce došlo ke kolizi několika modelů, ale protože jsme stáli všichni na empiru a nikdo hlasitě neprotestoval, jelo se dále. Finálovou jízdu jsme začali na mokré dráze, ale během vyměřených 30 minut začala vysychat, a tak na konci jízdy byla již dráha více jak z poloviny suchá.

V prvních několika kolech pro technickou závadu odstoupil favorizovaný Míla Stehlík a tak se na čele závadu usadil Pavel Holub se svým modelem a nikým vážně neohrožován, hnal se pravidelnou jízdou k vítězství. Jeho spanilá jízda se ale skončila asi ve 22 minutě, když se mu na motoru přetrhl jeden ze čtyř šroubů držící hlavu motoru a hlavička šroubu zcela nepochopitelně spadla do startéru a zasekla motor, když se dostala mezi lopatky setrvačníku a zapalování. To, že to je takováto „drobnost“, zjistil až po závodech, kdy už udělal takřka celou rozborku generálky motoru. Pro technickou závadu odstoupil i Richard Klik, kterému se utrhlo obložení ze spojky. Každopádně, do čela závodu se asi pět minut před cílem probojoval Jirka Těhník a na čele již zůstal. Jako druhý do cíle dorazil Karel Matyáš. Zdenek Kaláb mi zvládl nadělit jedno kolo tím, že se mu podařilo smyčkou projet o necelou vteřinu dříve mě a v této nepatrné chvilce vypršel časový limit závodu.


Za sebe musím říci, že se finálová jízdy vydařila všem, leckde šlo o velmi napínavé okamžiky při získávání lepšího umístění, ale vše bylo v rámci fair play bez zbytečných bouřlivých emocí. Překvapením pro mnohé byl o, že modely nakonec nebyly nijak zvlášť znečištěné a tak si někteří z nás udělali údržbu před dalšími závody přímo ještě v depu.

!!! - Protože na dráze jely dva modely s přídavným tlumičem na výfuku a zbytek modelů byl bez tohoto doplňku, byl slyšet výrazný rozdíl mezi modely. Proto upozorňuji dopředu všechny, že příští závody budou povinně opět s namontovanými přídavnými výfuky. Děláme to pro sebe, abychom nedostaly zákaz provozu našich modelů. - !!!

Těším se s Vámi se všemi opět na viděnou na našich dalších závodech poslední sobotu v květnu.

Všechny fotografie naleznete zde.

[mipfe]


Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy