Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


Osmé závody letní sezóny 2019

Open GP

Společný podnik klubu MK Svitavy a RC klubu Čelákovice. Dráha v Čelákovicích se držela své dobré pověsti, co se týká počasí a tak po několika slabších dnech i přes počáteční nepříznivou předpověď nabídla opět hezké počasí. Možnosti přespání využil tentokrát jen Míra Jurenka, který dojel na dráhu už v pátek večer. V klidu se vyspal a tak byl po ránu velice svěží. Do společného závodu se hlásilo celkem 14 jezdců, Tomáš Kaláb ale trochu zklamal, a dal přednost nemodelářským aktivitám a tak nás nakonec ne rozpravě bylo jen 13. Nikomu to nezkazilo náladu, i tak to znamenalo hezký den, kdy si společně zajezdíme a užijeme si příjemnou atmosféru společného podniku.

Ještě před prvním nastartováním modelů přeletěly nad drahou tři horkovzdušné balony (startovaly za řekou) a když zmizely nastal čas volného tréninku. Rozdělili jsme celé startovní pole na polovic a dali se do rozjížděk. Do pořadí se hodnotili dvě podařenější ze tří, a protože se i některým zdatným jezdcům nedařilo, bylo to velice zajímavé. Naštěstí jsme zvolili „Čelákovický“ formát závodů, a tak se dalo dobře umístit i v druhé polovici startovního pole, tedy v B finále. Dvě finálové jízdy po třiceti minutách a rozhodující byl nájezd kol a dojezdový čas, nikdo nebyl předem odsouzen k horšímu hodnocení. Obě finálové jízdy byly krásným závodem, a protože bylo i pár karambolů, rozhodlo o výsledcích nejen jezdecké umění, ale i zručnost jezdce mechanika.

Výsledky jsou uvedeny níže v článku. Ve Svitavách se společného podniku účastnilo 24 jezdců, v Čelákovicích pak 13. Celkově se na dráze společného podniku objevilo 27 majitelů pětin, ale oba závody absolvovalo jen deset jezdců, kteří se pak zúčastnili tomboly. Jako loni, i letos do tomboly přispěly oba kluby, nebo jejich členové, čímž všem děkuji. Hlavní cenou tomboly byly hodinky Swatch, od sponzora svitavských. V tombole dále byly šroubováky, oleje a mazadla a odmašťovadla a také pneumatiky a lahev whisky. Tombola se losovala a první cenu, hodinky, vyhrál Jakub Kneys. Všechny ale jistě zajímají hlavně sportovní výsledky, tedy závody. O pořadí se rozhodlo opravdu v obou finálových jízdách a tak bylo pořadí dost rozházené, když jsme dávali dohromady konečné výsledky. 


Sobotní závody společného podniku GP 2019 Large Scale (Svitavy/Čelákovice) skončili následným pořadím:


1. Michael Kneys; 2. Miroslav Jurenka; 3. Miloslav Stehlík



A celkové pořadí z obou závodů GP 2019 Large Scale (Svitavy/Čelákovice) mělo následující vyhodnocení:


1. Michael Kneys; 2. Miroslav Jurenka; 3. Petr Rovný



Do hodnocení našeho poháru Open GP jsou pak započítány výsledky těch jezdců, kteří absolvovali alespoň jednu třetinu plánovaného počtu závodů poháru Open GP. Výsledky jsou uvedené ve výsledkové listině na stránkách.

 
Open EP

Příslib hezkého počasí přilákal na dráhu pěkný počet jezdců. Nejpočetnější kategorií se stala kategorie Hobby EP 1:10, ve které se na startovní dráze objevil i mladší syn Tomáš Olšaník, který závod absolvoval s podvozkem Tamiya CC01 a karoserií Land Rover, čímž byl počet jezdců na čísle 8. Sedm přihlášených bylo v kategorii F1 1:10, šest v kategorii 13,5T Stock a jen čtyři v kategorii nejrychlejší 1:10EP. A stálo to za to.

Jednotlivé rozjížďky i finálové jízdy jsme seřadili v pořadí od nejrychlejších po nejpomalejší a bylo se na co dívat. Krásné souboje o pozice i skvělé jízdy jezdců v jednotlivých kategoriích byly na denním pořádku. Ve dvou kategoriích, formulích a hobby, se účastnili junioři, v případě Tomáše Olšaníka, úplný začátečník. Ve formulích již přes dva roky závodí Jakub Trégr, který stále ještě občas zmatkuje, je-li dojet jiným jezdcem, a pak se každý může nadít překvapení. Vybral si ho ve veliké míře Vláďa Šulc, který se s ním několikrát střetl. Mohlo by se to obejít bez proklínání, každý jsme se s ním už několikrát střetli, ale přesto všichni věříme, že bude po čase dobrým soupeřem a tak Jakuba na dráze pokaždé uvítáme. Zatím je rizikem pro všechny, a každému, kdo ho míjí drobně zatrne, ale bereme to. Jakub se již hodně zlepšil a je to vidět závod od závodu. Mladý Lukáš Holub se už také uklidnil a ve formulích zajel krásné jízdy. Dokonce, když se jeho tatík Pavel vyhříval na sluníčku, se začal starat o svůj model. Nouze učí Dalibora housti. Poslední dobou začínám za nejzajímavější považovat kategorii Hobby. Konstatoval jsem to i při vyhlášení výsledků, je krásné se dívat na modely jedoucí stejně rychle, kde rozhodují ruce a klidná povahy jezdce. Občas si při tom nostalgicky vzpomenu na již zaniklou kategorii Active, dvanáctiny, kde závodilo vždy okolo deseti jezdců s naprosto identickými modely, tedy až na karoserii, a šlo opravdu jen o ruce a hlavu. Navíc některé modely Hobby vypadají skoro maketově a tak je to krása i pro oči. Občas i zvažuji o oprášení nějakého staršího modelu, abych si s nimi zajezdil, jak Jirka Těhník často říká, „ s větrem ve vlasech“ a Pavel k tomu kdysi dodával, že už jen chybí hlava psa s vyplazeným jazykem z okýnka a je to dokonalé.

Dost legrace, je to opravdu hezká podívaná. Nejtěsnější výsledky pak byly právě v kategorii Hobby, a také 13,5T Stock, kde vždy první tři jezdci měli stejný počet kol a rozhodoval čas. Tedy v Hobby vteřina a ve Stocích 5 vteřin o stupni nejvyšším. Ať se tak daří i nadále a teď ještě pro úplnost výsledky jednotlivých kategorií:


F1

1. Jakub Roček; 2. Miloslav Pfeffer; 3. Lukáš Holub jun.


Junioři:
1. Lukáš Holub jun. (3); 2. Jakub Trégr jun. (6); 3. -



Hobby EP

1. Martin Doležán; 2. Pavel Kejdana st.; 3. Patrik Kopčo


Junioři:
1. Jakub Olšaník jun. (6); 2. Tomáš Olšaník jun. (8); 3. -



Open EP 1:10

1. Viktor Halčin; 2. Jan Kanina; 3. Miroslav Loupý



13,5T Stock

1. Karel Štěpánek; 2. Martin Grivalský; 3. Jan Neuwirth



Příští závody se konají první říjnový víkend a půjde o závěrečné závody letošní sezóny s vyhlašováním celkových výsledků letošního ročníku, tedy o předávání pohárů nejen za konkrétní závodní den, ale i za celou sezónu. 

Sobotní závody Open GP budou prodloužené o jednu finálovou jízdu a tak se bude sobotní den počítat jako dva závody. Při posledních závodech padl tento návrh a tak se pojede první finálová jízda standardně, ve směru, jak se jezdilo celý rok a druhá jízda bude opačným směrem. Návrh padl od zapřisáhlého odpůrce změny směru, ale byl uvítán, a tak zakončíme sezónu pětin nestandardně. Takže o pořadí není rozhodnuto, vše se ještě může změnit.

Nedělní závody elektrických modelů také ještě nejsou úplně uzavřené a o výsledném pořadí může rozhodnout i neúčast některých jezdců. Takže všechny zvu na poslední závody a těšíme se s vámi na viděnou na naší dráze.
[mipfe]

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy