Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


Závěrečné závody sezóny GP 2013 a EP 2012-2013

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál, neleží rybník Brčálník, ale dráha čelákovického klubu. V sobotu 28.9. 2013 se na ní sešlo 8 statečných, aby se po jejím rozplynutí mezi sebou poprali v posledním závodě sezóny o konečné umístění. Takový úvod si pro článek vymyslela Jana Těhníková, která patří mezi hodně obětavé nečleny našeho klubu, bez níž si už ávody neumíme ani představit.

Každopádně, víkendové ráno v sobotu i neděli bylo opravdu pod mlhou a při sobotním ránu nebylo vidět z jedné strany dráhy na druhou. Naštěstí po oba dny se mlha zvedla a nakonec byl slunečný den. Slunce se usilovně snažilo rozehřát dráhu, ale do depa se slunce za celý den ani nepodívalo. Proto se většina účastníků závodů v sobotu i neděli chodilo ohřát na druhou stranu dráhy.

Open GP 2013

K posledním sobotním závodům pětin se přihlásilo devět jezdců, k registraci jich ale dorazilo jen osm. Díky již popisovanému počasí s mlhou jsme hned z rána obsadili naše občerstvení a hledali jsme teplo v ranním grogu, vařící kávě nebo čaji (to podle založení a chuti). Rozprava byla velice krátká, spíše symbolická, protože jsme již všichni stálými účastníky našeho klání. Rozjížďky probíhali ve dvou skupinách, kde jsem rozřazení provedl podle výkonnosti tak, aby si v obou skupinách mezi sebou zajezdili přibližně stejně výkonní jezdci. Pohoda a klid se nesli celým dnem našeho ježdění, jen jsme tentokrát častěji vycházeli z depa na slunce, které alespoň trochu dokázalo zahnat chlad, který se do nás dával ve stinném depu. Třetí rozjížďku jsme odjeli až po výtečném obědu, který skvěle uvařila Jana, a okolo půl třetí jsme se postavili na start jediné finálové jízdy. Protože jsme všichni stáli na empire, znamenalo každé škobrtnutí takřka fatální konec. Bez nahazovačů je to opravdu velmi napínavé. Jediný, kdo nám mohl pomoci jako nahazovač byla Jana, která se také po celou finálovou jízdu snažila. Velký souboj byl očekáván mezi vedou trojicí jezdců, Jirkou Těhníkem, Mílou Stehlíkem a Pavlem Holubem. Od startu probíhal v tomto směru velice zajímavý závod, který se nakonec stal záležitostí dvou jezdců po Jirkovo odstoupení po technických problémech. Po třiceti minutách závodu se na stupně vítězů postavili Pavel Holub (1.), Miloslav Stehlík (2.) a Zdenek Kaláb (3.).


Protože šlo o poslední, závěrečné, závody letošní sezóny, došlo i na vyhlášení celého ročníku Open GP 2013. Vítězem celého seriálu se stal Pavel Holub, druhé místo obsadil Miloslav Stehlík a na třetí stupínek stupňů vítězů dosáhl Jiří Těhník.


Tito tři jezdci skončili mezi sebou s desetibodovými rozdíly a ostatnímu závodnímu poli utekli o více než třicet bodů. Jejich vítězství je zasloužené a všem třem blahopřejeme k získaným pohárům našeho seriálu Open GP.


Open EP 2012-2013

Nedělní ráno bylo snad ještě chladnější, než sobotní, přesto první jezdci dorazili na dráhu už před sedmou hodinou ranní. Na sousedním fotbalovém hřišti byla jinovatka a moc nescházelo, aby na poslední louži v okolí byl led. Depo se začalo velmi záhy plnit přihlášenými jezdci a také, díky nízké teplotě, šel opět na odbyt grog a další teplé nápoje, a s tím i výborný koláč z Janina občerstvení. Tak výborný, že se po něm do devíti hodin zaprášilo.

Během ranního tréninku probíhala registrace jezdců a po ukončení volného tréninku došlo na rozpravu. Tu jsme si tentokrát dopřáli skoro na druhé straně dráhy, kam svítilo po opadlé mlze slunce, a kde bylo aspoň trochu teplo. Rozprava byla tradiční, seznámení s organizací závodu a celkového dne a tentokrát se nikomu moc nechtělo zpět do depa. Už během rozpravy byli jezdci seznámeni s rozdělením do skupin a tak se mohlo brzy po ukončení rozpravy začít s rozjížďkami. Protože každá jízda může být ta rozhodující, která přispěje k vítězství dne v dané kategorii, jelo se hned od startu naplno. Nejlepším důkazem usilovného soupeření byly i výsledky v jednotlivých rozjížďkách. Pokud se šest jezdců po pěti minutách jízdy vejde do necelých osmi vteřin, je výsledek velmi dobrý. Taková krásná vyrovnanost byla v kategorii Open EP 1:10. Mezi jezdci kategorie F1 se hned zrána objevily nájezdy 18 kol a Víťa Hola jako první prolomil hranici 19 kol. Mezi motorkáři, kterých bylo tentokráte sedm se vedli také velmi zajímavé souboje, ke ktrým přispěl svou účastí i kolega ze Slovenska Pavel Hanzel se svou motorkou se spalovacím motorem. Nad dráhou se tak rozléhal zvuk dvou spalovacích motorek, které oživovaly jinak tichý svět elektrických pohonů modelů. Po celý den se bylo na co dívat, a díky chladnému počasí bylo také dosti diváků. Většinu diváků tvořili sami jezdci, kteří se chodili na slunečnou stranu dráhy ohřát a sledovali tak jízdu svých protivníků i kolegů. Nejhojněji byla zastoupena rodina „Hujerů“, v podání na naší dráze to byli rodinní příslušníci Radomíra a Ondřeje Ungra, kteří vydrželi po celý den sledovat klání modelářských nadšenců na dráze. I jim děkuji, že přispěli k příjemné atmosféře na dráze stejně jako Jana a její výborná kuchyně.

Po třech rozjížďkách a přeskupení se jely finálové jízdy s hromadnými starty. Při hromadném stratu jsou závody divácky zajímavější, už jen samotný start bývá občas napínavý a hlavně se dá během jízdy sledovat opravdové soutěžení mezi jednotlivými jezdci takzvaně tělo na tělo, tedy v přímém kontaktu. Nikdo z jezdců nevzdal žádnou jízdu a bojovalo se do poslední finálové jízdy.

Výsledky dne v jednotlivých kategoriích dopadly následně: Open EP 1:10 – 1. Petr Grof, 2. Martin Sládek, 3. Miroslav Červ; Moto 1:5 – 1. Michal Stehno, 2. Pavel Hanzel, 3. Ladislav Rážek; F1 – 1. Vítězslav Hola, 2. Libor Prchal, 3. Dalibor Valder.




Protože i závody poháru EP byly posledními v sezóně, došlo i na vyhlašování celého ročníku. poslední závod byl důležitý pro kategorii 1:10, kde až výsledek posledního závodu definitivně uzavřel a rozhodl výsledky sezóny. Proto pohárové umístění v jednotlivých kategoriích pro celý ročník dopadlo následovně:

Open EP 1:10

1. Martin Sládek
2. Miroslav Červ
3. Jiří Kolman


Moto 1:5

1. Michal Stehno
2. Tomáš Svoboda
3. Ladislav Rážek


F1 2012-2013

1. Miloslav Pfeffer
2. Jakub Roček
3. Vladimír Čížek


F1 2012-2013 junior

1. David Laci


Všem jezdcům gratulujeme k dosaženým výsledkům. Také chci ze své pozice pořadatelského klubu poděkovat všem účastníkům závodů za příjemnou náladu a pohodové dny na dráze, které svou přítomností pomáhají vytvořit (a také vytvářejí), všem děkuji také za přátelskou atmosféru i za soutěžní klání, které na dráze předvádějí, a za férové jednání během celého poháru. Pohodovou atmosféru výrazně podporuje svým uměním kuchařským i Jana Těhníková, které asi patří dík úplně všech, kteří se závodů účastní, protože bez ní a jejího přispění by to nebylo ono a k úplné spokojenosti všech by hodně chybělo. Všem přeji příjemné prožití modelářské zimy, ať už s prací na svých modelech nebo účastí na konaných zimních závodech v tělocvičnách a halách. Těšíme se na s některými na setkání na našich zimních závodech, které konkrétně v kategorii F1 přejdou i do letní sezóny příštího roku. Na shledanou na některých dalších závodech pořádaných naším klubem ať už v sokolovně v zimní sezóně nebo na naší dráze v příští letní sezóně.

[mipfe]

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy