Vítejte na našich stránkách

Seznamte se s naším RC klubem. Získejte informace o naší činnosti, pořádaných akcích, dráze, podmínkách členství a kontakty. Podívejte se na soutěže a jejich výsledky.

Klubové akce

Sobota 21.3 - brigáda

Příprava dráhy na sezónu 

Ostatní akce na dráze


5. závod Open EP letní sezóny 2015 (neděle Open EP)

(tentokrát s mezinárodní účastí)

Týden s tropickými teplotami pokračoval i tropickou nedělí. Hned od rána se na dráze začali scházet účastníci závodů a mezi prvními dorazila také delegace modelářů z Číny. Skupina devíti juniorů ve věku okolo 11-14 let s jednou dívkou se také přišli podívat a zúčastnit našich závodů. Setkali jsme se s nimi již den předem, po naší dvouhodinovce, nejen na dráze ale i v pizerii na krátkém družném pohovoru o modelářství v Čechách a Číně. Každá země má svůj přístup k modelářům, jen ta podpora státem se velmi liší. Čína modelaření mládeže podporuje, protože si tak připravuje adepty na techniku. Děti získávají technické vzdělání hrou a pak se předpokládá, že dále studují technické směry. V naší domovině mám pocit, že jediné co se podporuje je fotbal a hokej. Dotace do jiných sportů jsou velmi sporadické, neřkuli žádné. Nevím o žádném modelářském klubu v republice, který by dostal od státu nějaký příspěvek na dráhu nebo na modely, nebo snad dokonce pro přilákání dětí k tomuto sportu. Není to kulaté a nikdo se za tím nehoní (s výjimkou RC crossu).

Skupina čínských modelářů si vybrala místo na konci depa a vybalila své vybavení. Až na jednu výjimku (x-ray) měli všichni modely z krabice, tedy standardní RC sety. Podvozek, karoserie, baterie a rádio (wi-fi) s barevným dotykovým displejem se nám dost líbili. Šlo o modely In Hobby vyráběné v Číně. Při debatě jsme se dověděli, že jde o podvozek, podle něhož se jmenuje celý seriál závodů po celé Číně a který zástupce závodu na výrobu těchto modelů spolu s předsedou (presidentem) RC auto modelářů celé Číny chtějí rozjet i v celé modelářské Evropě. Závodí se jen s ready modely, které jsou jeden jako druhý, už v krabici s tuningovým vybavením. Celý pohár závodů je tak v rukou pilota modeláře a jeho schopnostech nastavit si podvozek. Všichni mají na startu stejné technické podmínky a tak o pořadí rozhodují jen umění jezdce a jeho nervy. Ale zpět k závodům.

Po registraci (23 jezdců v kategorii 1:10EP, 10pilotů F1 a 6 jezdců v kategorii hobby) proběhla rozprava, tentokráte s tlumočníkem. Při rozpravě jsem vysvětlil opět celý systém hodnocení našeho poháru, zopakoval povinnosti jezdců a nahazovačů a nakonec popřál všem mnoho úspěchů. Tentokrát poslouchali všichni pozorně a to platilo i na čínské závodníky. Všichni junioři s jednou dívkou ve svém středu. Ta doma jezdí závody kategorie formule ještě s několika dalšími a tak čtyřkolku řídila poprvé na naší dráze. Celá skupina čínského týmu byla přihlášena do kategorie 1:10 Open EP a tak jsme čekali, jak jim to pojede. Po první rozjížďce formulí se na dráhu vydala skupina sedmi mladých čínských juniorů. S ohledem na to, že všichni si dráhu vyzkoušeli maximálně v nějakých 15 odježděných minutách tréninkového ježdění a někteří navíc s pro ně cizími modely (doma jezdí formule), dařilo se jim. Další skupina byla smíšená a zde se dostavilo první překvapení, když oba čínští modeláři pořádně prohnali Martina Sládka a porazili ho. To bylo pro mnohé hodně velké divení a překvapení. Jelo jim to a bylo se na co dívat. V podstatě dlouho se bojovalo o prvních pět pozic. Po třech rozjížďkách se dokonale zamíchalo pořadí. Celkově druhý a třetí stáli na roštu dva čínští modeláři, prvním byl Martin Kořínek, který bale stále neměl jistotu vítězství. Fandilo se tentokrát i dost nahlas a finálové rozjížďky tak byly velmi napínavé. Jedenáctiletý Alfred Lao honil Martina po dráze a stále se snažil Martina předejet. Tím ale dělal drobné chyby, které ho vždy stáli cenné vteřiny. Chtěl Martina předejet za každou cenu a přitom mu stačilo ho vždy jen dojet a být těsně za ním, protože tím že si každý spíná smyčku sám, mu to stačilo na pozici. Horká krev ale velela předjet. I Martin musel uznat, že to klučinovi jelo parádně a že svoji pozici neměl vůbec jistou. Až do poslední rozjížďky nebylo pořadí jasné. Trochu jiné to bylo v kategorii Hobby, i když i zde si oba vedoucí jezdci navzájem šlapali na záda.

Co mile překvapilo možná nejen mne, bylo chování všech čínských jezdců. Navzájem si fandili a oceňovali i umění soupeřů. Také s nasazováním neměli problém, po odjetí vlastní rozjížďky odložili modely na stůl a vzápětí už stáli na místech nasazovačů ve vestách a po celou rozjížďku sledovali dráhu. To bylo vzorné a myslím že i naši jezdci se nechtěli nechat zahanbit a tak jsem tentokrát méně než kdy jindy musel nasazovače upomínat. A to mezi našimi jezdci znám pár jedinců, kteří nasazováním opovrhují nebo jim přijde ponižující či je obtěžuje a je to na jejich přístupu k funkci nasazovače vidět.

V poledne se Jana s Petrou postaraly o výborný oběd včetně zákusků. Tentokrát šly na odbyt studené nápoje, což s ohledem na vládnoucí vedro, nebylo překvapením. Lednice byly už během dopoledne prázdná a tak se muselo jít pro další. Nakonec v kuchyni nezbylo vůbec nic a tak byla spokojená i Jana.

Po finálových rozjížďkách došlo nakonec i na vyhlašování výsledků kromě běžného vyhlašování a předání pohárů, jsme skupině čínských modelářů předali i pamětní upomínkové poháry a nakonec jedno skupinové mezinárodní foto do památníčlku. Tentokrát jsem přesvědčen, že byli všichni spokojeni. Úroveň jezdeckého umění čínského týmu nás překvapila a bylo to dobrá zkušenost i pro naše jezdce, porovnat se s jiným týmem. Navíc doufáme, že je šance dalšího setkání za rok opět na naší dráze při poháru In Hobby, který se chystá president RC asociace automodelářů rozjet po Evropě s jednotným podvozkem a stejnými pravidly pro celý pohár.

Pro úplnost ještě výsledné pořadí na bedně, celkové výsledky pak najdete na našich stránkách.


F1

1. Libor Prchal; 2. Jan Prchal jun.; 3. Jakub Roček


Hobby EP

1. Tomáš Voborský; 2. Milan Hanuš; 3. Tomáš Vorlíček

Junioři:

1. Filip Sládek jun. (4); 2. Adam Vorlíček jun.


Open EP 1:10

1. Martin Kořínek; 2. Alfred Lao jun. (11let); 3. Martin Sládek

Junioři:

1. Alfred Lao jun. (2); 2. Gank Cao jun. (4); Jakub Novák jun. (13)


Děkuji všem za skvělou atmosféru během celého dne a přeji příjemné prožití zbytku prázdnin a příště zase na shledanou s Vámi všema na naší dráze.

Fotografie naleznete zde.

[mipfe]

Kalendář

středa
22
květen
2013
Emil
týden 20

Předpověď počasí

Rychlé odkazy